آفرینش انسان
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
أَ فَرَأَيْتُمْ ما تُمْنُونَ * أَ أَنْتُمْ تَخْلُقُونَهُ أَمْ نَحْنُ الْخالِقُونَ *
به نام خداوند بخشنده بخشايشگر
آيا از نطفهاي که در رحم ميريزيد آگاهيد؟! * آيا شما آن را (در دوران جنيني) آفرينش (پي در پي) ميدهيد يا ما آفريدگاريم؟!*
« سوره الواقعه آیات 58 و 59 »
تفسیر نمونه :
آيا از نطفه اي که در رحم ميريزيد آگاهيد؟
در آيهي بعد به دليل دوم اشاره کرده ميفرمايد: «آيا از نطفه اي که در رحم ميريزيد آگاه هستيد»؟!(أفرأيتم ما تمنون(.
آيا شما آن را (در دوران جنيني) آفرينش پيدرپي ميدهيد، يا ما آفريدگاريم؟
«آيا شما در طول مراحل جنيني آنرا آفرينشهاي مکرر ميدهيد؟ يا ما آفريدگاريم»؟!(أأنتم تخلقونه ام نحن الخالقون(.
چه کسي اين نطفه بيارزش و ناچيز را هر روز به شکل تازهاي درميآورد و خلقتي بعد از خلقتي، و آفرينشي بعد از آفرينشي ميدهد؟ راستي اين تطورات شگفتانگيز که اعجاب همهي اولوالالباب و متفکران را برانگيخته از ناحيهي شما است يا خدا؟
آيا کسي که قدرت بر اين آفرينشهاي مکرر دارد از زنده کردن مردگان در قيامت عاجز است؟!
اين آيه در حقيقت شبيه آيهي 5 سوره حج است که ميفرمايد: يا ايها الناس ان کنتم في ريب من البعث فانا خلقناکم من تراب ثم من نطفة ثم من علقة ثم من مضغة مخلقة و غير مخلقة لنبين لکم و نقر في الارحام ما نشاء الي اجل مسمي ثم نخرجکم طفلا: «اي مردم اگر در رستاخيز شک داريد (به اين نکته توجه کنيد که) ما شما را از خاک آفريديم، سپس از نطفه، و بعد از خون بسته شده، سپس از مضغه (چيزي شبيه به گوشت جويده) که بعضي داراي شکل و خلقت است و بعضي بدون شکل، هدف اين است که براي شما روشن سازيم (که بر هر چيز قادريم) و جنين هائي را که بخواهيم تا مدت معيني در رحم مادران قرار ميدهيم (و آنچه را بخواهيم ساقط ميکنيم) بعد شما را به صورت طفلي بيرون ميفرستيم».
از اينها گذشته اگر آنچه را دانشمندان امروز دربارهي اين قطره آب ظاهرا ناچيز دريافتهاند درنظر بگيريم مطلب روشنتر ميشود چرا که ميگويند آنچه باعث توليد نطفه انسان ميشود ترکيبي است از «اسپر» (نطفه مرد) با «اوول» (نطفه زن) و «اسپرها» کرمکهاي بسيار کوچک ذرهبيني هستند که در هر مرتبه انزال ممکن است بين دو تا پانصد ميليون اسپر در آن وجود داشته باشد! (يعني به اندازه جمعيت چندين کشور جهان!(.
و عجب اينکه اين موجود بسيار کوچک بعد از ترکيب با نطفه زن به زودي رشد ميکند و به طور سرسامآوري تکثير يافته و سلولهاي بدن انسان را ميسازد و با اينکه سلولها ظاهرا همه مشابهند به زودي از هم جدا ميشوند، گروهي قلب انساني را تشکيل ميدهند، و گروهي دست و پا، و گروهي گوش و چشم، و هريک درست در جاي خود قرار ميگيرند، نه سلولهاي قلب بجاي کليه ميروند و نه سلولهاي کليه به جاي قلب، نه ياختههاي گوش در محل ياختههاي چشم قرار ميگيرند و نه بر عکس، خلاصه اينکه نطفه در دوران جنيني عوالم پر غوغائي را طي ميکند تا به صورت طفلي متولد گردد، و همهي اينها در پرتو خالقيت مستمر و مداوم الهي است، در حالي که نقش ساده انسان در اين خلقت فقط در يک لحظه تمام ميشود و آن لحظه ريختن نطفه است در رحم و بس!
آيا اين خود دليل زندهاي بر مسألهي معاد نيست؟ که چنين قادر متعالي قدرت بر احياي مردگان را دارد؟!.
منبع : تفسير نمونه ، اثر مرجع عالیقدر اسلام آیت الله مكارم شیرازى
در همین زمینه:
- دریافت تفسیر صوتی آیات 57 تا 74 سوره الواقعه ( مفسر : آقای دکتر محمد علی انصاری)
- دریافت فیلم مراحل تشکیل جنین انسان